Hotel Neos Ikaros
Η Αγία Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη είναι ένα όμορφο μικρό ψαροχώρι στην νότια μεριά της Κρήτης.

Η Αγία Γαλήνη. Το όμορφο ψαροχώρι της Κρήτης που σύμφωνα με την παράδοση από αυτό το σημείο πέταξαν ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον Μίνωα. Πάνω στο βράχο του λιμανιού υπάρχει μνημείο για τους πρωτοπόρους αυτούς αεροπόρους.

Εδώ ζουν 800 κάτοικοι περίπου και υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν 2.500 επισκέπτες. Στην Αγία Γαλήνη μπορείτε να βρείτε πολλά εστιατόρια με νόστιμη κρητική κουζίνα, παραδοσιακά καφενεία για τσικουδιά και μεζέδες, καφετέριες και bars για την νυχτερινή σας διασκέδαση, όπως και μαγαζιά με αναμνηστικά δώρα, χρυσοχοεία κ.α.

Διαθέτει μια μεγάλη παραλία σαν κόλπο, η οποία είναι προστατευμένη από τους ανέμους. Από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης ξεκινούν καραβάκια που σας μεταφέρουν σε διπλανές παραλίες (Μονή Πρέβελη - Άγιος Παύλος- Άγιος Γεώργιος).

Ο σημερινός οικισμός της Αγίας Γαλήνης, βρίσκεται χτισμένος πάνω στην αρχαία μινωική πόλη (ΣΟΥΛΙΑ). Εδώ υπήρχε ναός αφιερωμένος στην θεά ΑΡΤΕΜΗΣ. Απομεινάρια αυτής της πόλης και του ναού, όπως κτίρια, τάφοι, μάρμαρα και δυο γρανιτένιες κολώνες που κοσμούν έως σήμερα την εκκλησία του χωριού, έχουν βρεθεί, στα θεμέλια των νέων σπιτιών της Αγίας Γαλήνης.

Ιστορικό

Σύμφωνα με την παράδοση από αυτό το σημείο πέταξαν ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον Μίνωα. Πάνω στο βράχο του λιμανιού υπάρχει μνημείο για τους πρωτοπόρους αυτούς αεροπόρους.

Το σημερινό της όνομα η Αγία Γαλήνη το οφείλει, σε μια πριγκίπισσα του Βυζαντίου, η οποία στο ταξίδι της προς τους Αγίους Τόπους, αντιμετώπισε με το πλοίο της μεγάλη καταιγίδα στο πέλαγος και ζητώντας την βοήθεια Της Παναγιάς, έκανε τάμα να χτίσει ένα ναό στο μέρος που θα έβγαιναν.

Πραγματικά το πλοίο άραξε σώο, στην απάνεμη παραλία του χωριού, που ποτέ δεν σηκώνονται κύματα, και η πριγκίπισσα άρχισε να οικοδομεί τον ναό, που ονόμασε ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ και με τα χρόνια έγινε ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ. Ο ναός αυτός είναι το σημερινό νεκροταφείο του χωριού. Στην σημερινή μορφή το χωριό άρχισε να οικοδομείτε το 1884, από οικογένειες που ήρθαν από τις Μέλαμπες και άλλα χωριά της περιοχής, αναπτύσσοντας μεγάλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα μέσω του λιμανιού και τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία 30 χρόνια.

Στην Αγία Γαλήνη ζουν 800 κάτοικοι που ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία, την γεωργία και το εμπόριο.

Με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ μπορείτε να επισκεφτείτε το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Ηράκλειο και άλλες περιοχές του νησιού.

Δραστηριότητες

Με βάση την Αγία Γαλήνη, μπορείτε να επισκεφτείτε όλα τα νότια παράλια της Κρήτης, που διατηρούν αναλλοίωτη όλη την φυσική τους ομορφιά. Μπορείτε να επισκεφτείτε τους αρχαιολογικούς χώρους της Φαιστού και της Γόρτυνας, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα μέρη που βρίσκονται, μερικά χιλιόμετρα από την Αγία Γαλήνη.

Ο νότιος ορεινός όγκος του βουνού ΙΔΗ ή ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, με τα όμορφα χωριά και τα ωραία κάλους τοπία, προσφέρονται για μονοήμερες εκδρομές ή ακόμα και για πεζοπορία.

Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ, εκδρομές με καραβάκια σε κοντινές παραλίες, εκδρομές με λεωφορεία σε όλη την Κρήτη, όπως ΚΝΩΣΟΣ, ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ κ.α.

Αξιοθέατα περιοχής

Με βάση την Αγία Γαλήνη, στο κέντρο της νότιας Κρήτης, μπορείτε να επισκεφτείτε όλα τα νότια παράλια της Κρήτης, που διατηρούν αναλλοίωτη όλη την φυσική τους ομορφιά.

Oι αρχαιολογικοί χώροι της ΦΑΙΣΤΟΥ, της ΓΟΡΤΥΝΑΣ, της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, σας περιμένουν να τους ανακαλύψετε.